Unikátní síť péče o duševní zdraví

Praha začíná budovat integrovanou síť péče o duševní zdraví, zaměřenou na pomoc obyvatelům s emočními a psychologickými potížemi. Projekt vychází z Metropolitního zdravotnického servisu a neziskové organizace Dům tří přání.


Praha se rozhodla vzít boj s duševními potížemi vážně a začala vybudovávat integrovanou síť péče o duševní zdraví. Cílem tohoto projektu je poskytnout pražským obyvatelům dostupnou, kvalifikovanou a bezplatnou pomoc s emotionalními a psychologickými problémy, které často postihují dnešní společnost. Vycházet bude ze zázemí původní organizace Metropolitního zdravotnického servisu a neziskové organizace Dům tří přání, která již dvacet let poskytuje tyto služby.

Podle nedávného průzkumu trpí každý čtvrtý Čech depresí a problémy se spánkem. Toto číslo je znepokojivé a vyžaduje rychlou a komplexní akci ze strany města Prahy. Město navrhuje jednotný systém krizové pomoci, který by měl být dokončen do dvou let. První rok jeho fungování bude stát zhruba 18 milionů korun, ale pomoc těm, kteří trpí duševními problémy, stojí každou korunu.

Na začátku projektu bude stát zřízení prvního centra v poliklinice Zelený pruh v Praze 4. Tohoto centra se dočkají těhotné ženy a ženy po porodu, které mají duševní problémy. Takové centrum ještě v České republice neexistuje a jeho služby budou zahrnovat pomoc, kterou ženy v této situaci potřebují, včetně péče o novorozence a kojence, zatímco matky budou moci navštěvovat terapie.

V roce 2025 má Praha v plánu otevřít další centra zaměřená na děti s poruchami autistického spektra, děti trpící ADHD a úzkostnými poruchami. V těchto specializovaných centrech by bylo možné vytvořit denní stacionáře a ambulance s rozšířenou péčí pro děti a adolescenty. V průběhu dubna a května 2025 by měly začít i vzdělávací programy zaměřené na tyto problematiky.

Velký důraz bude kladen na prevenci sebevražd, které jsou v České republice největším rizikovým faktorem u dětí ve věku 15 až 19 let. Podle odborníků je zásadní včasná pomoc, kterou může poskytnout integrovaná síť péče o duševní zdraví. Pro úspěch celého projektu je důležité také odstraňování stigma spojeného s duševními onemocněními a otevřená veřejná diskuse na toto téma.

Závěrem lze říci, že budoucí síť péče o duševní zdraví v Praze představuje světlou budoucnost pro ty, kteří trpí duševními problémy nebo jejich rodinní příslušníci. Díky této síti, která poskytne pomoc zdarma a bez čekání na odborníky, budou mnozí Pražané moci získat potřebnou péči ve své nejtěžší době.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy