Úspěch v Bulharsku

Samice supa mrchožravého Bojana ze Zoo Praha je nadějí pro budoucnost svého druhu.


Spolupráce Zoo Praha na ochraně supů mrchožravých v Bulharsku přináší nadějné výsledky. Dnes čtyřletá samice Bojana, která byla v roce 2017 odchována v Zoo Praha a v následujícím roce jako jedno z prvních čtyř mláďat vypuštěna do přírody metodou delayed release, úspěšně překonává všechny nástrahy a po dlouhém pobytu v Africe se na letošní léto vrátila zpět do Bulharska. Připsala si tak jedinečné a důležité prvenství – a nyní se opět vydala do Afriky.

„V Bulharsku zbývá posledních ani ne třicet párů supů mrchožravých,” uvádí ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „A naše role v ochraně tohoto druhu je zásadní. Kolega Antonín Vaidl koordinuje Evropský chovný program supů mrchožravých a Zoo Praha dodává do Bulharska jak ptáky do chovů, tak pro vypuštění do přírody. Kromě toho financuje například ‚supí restauraci‘, pořídili jsme tamním ochranářům auto apod. Úspěch spojený s Bojanou je pro nás velkým povzbuzením.”

Bojana byla jedním z prvních čtyř jedinců vypuštěných ve východních Rodopech metodou delayed release.

„Při použití této metody jsou odchovaní ptáci umístěni až do následujícího jara ve voliéře a teprve potom vypuštěni. Do Afriky tedy neodletí hned v prvním, ale až ve druhém roce života, kdy jsou mnohem silnější a zkušenější, a míra jejich přežití se u této metody zvyšuje z 30 na 75 procent,“ přibližuje reintrodukci kurátor ptáků Antonín Vaidl. „K naší radosti se to potvrdilo i u Bojany, která se po pobytu v Africe jako vůbec první odchovaný v lidské péči a do bulharské přírody vypuštěný sup vrátila.“

Supové mrchožraví tráví první léta života právě v Africe. Bojana pobývala zejména v Čadu, celkem však za svůj život navštívila více než dvě desítky zemí. Do východních Rodop se vrátila letos 4. května – a tam ji také začátkem září sledoval tým Zoo Praha.

„Pozorovat Bojanu kroužící spolu s dalšími supy mrchožravými nad svahy poblíž krmného místa pro mne znamenal jeden z mých nejsilnějších profesních zážitků,“ popisuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Majestátně plachtící Bojana byla živou odpovědí na otázku, proč do své práce vkládáme tolik času i úsilí.“

V těchto dnech je již Bojana znovu na cestě do Afriky. Společnost jí dělá samec Pantalej, který byl také vypuštěn v roce 2018 a letos se do Bulharska vrátil zhruba tři týdny po Bojaně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 18.09.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy