Vláda schválila zpřísnění pravidel uskladnění plynu a změny v režimu DPI

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předkládá vládě novelu energetického zákona, kterou reaguje na současnou energetickou situaci vyvolanou ruskou agresí vůči Ukrajině.


Je nezbytné přijmout opatření v oblasti zásobníků plynu s cílem posílit energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky.

„Loňský pád skupiny Bohemia Energy včetně dalších alternativních dodavatelů a ruské zneužívání energetiky jako zbraně proti Evropě, postupně odhalují slabá místa české energetiky na dodávkách z Ruska,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Česká energetika potřebuje rekonstrukci a my s ní dnes začínáme. Abychom posílili energetickou bezpečnost České republiky a zlepšili ochranu spotřebitelů energií, navrhujeme zpřísnění pravidel uskladňování plynu v tuzemských zásobnících a změny v režimu Dodavatele poslední instance.“

Energetickou bezpečnost posílí novela energetického zákona, která zavede tzv. princip „Use it or lose it“ (UIOLI).

„Rusko zneužívá energetiku jako zbraň a není náhoda, že si zásobníky s plynem napříč Evropou před minulou zimou pronajala ruská společnost Gazprom a nechala je prázdné. Zvýšila tak tlak na růst cen energií v Evropské unii a vystavila Evropu hrozbě nedostatku plynu. Opatření UIOLI zabrání opakování takového scénáře u nás,“ říká ministr Síkela.

Základem opatření bude pravidlo, že firma, která si pronajme kapacitu v některém z tuzemských zásobníků, bude také muset tuto kapacitu využít, jinak o ní přijde. Zarezervovat si ji pak bude moct jiný subjekt.

„Zásobníky zemního plynu na našem území jsou schopny pojmout cca 30 % roční spotřeby. Zavedení principu UIOLI umožní plné využití zásobníků plynu, protože odstraní blokování jejich rezervované, ale nevyužité kapacity,“ říká náměstek pro energetiku René Neděla.

Novela také zkracuje režim Dodavatele poslední instance (DPI) ze šesti měsíců na polovinu. Po této době zákazník, který řádně hradil platby za elektřinu nebo plyn, může automaticky přejít na standardní produkt u dodavatele, od kterého odebíral v režimu DPI. Dodavatel o tom zákazníka informuje dopisem.

V nejbližších týdnech chce MPO představit další opatření, kam spadá například zjednodušení administrace obnovitelných zdrojů, zlepšení fungování Energetického regulačního úřadu nebo úsporný tarif, který pomůže lidem zvládat energetickou krizi.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy