Výsledná cena IT systému pro online fázi Sčítání 2021 je nižší

Byla uzavřena událost spojená s omezením funkčnosti a provozními obtížemi IT systému při zahájení sčítání lidu, domů a bytů.


Český statistický úřad zaplatí společnosti OKsystem a.s. o 1 877 436 korun méně, než je částka, na kterou by měla nárok, pokud by k dané události nedošlo. Dodavateli tak nebude uhrazena celá cena plnění vyplývající ze smlouvy.

K předmětné události došlo na samém počátku Sčítání 2021 dne 27. března loňského roku a provozní potíže online sběru dat trvaly 12 hodin. Šlo přitom o jediné obtíže systému, ke kterým za celou dobu provozu online sčítání došlo.

Elektronicky se sečetlo plných 85 % obyvatel, přičemž podle průzkumu agentury Kantar z ledna 2021 uvažovalo o online formě sečtení 71 % lidí. Celkem bylo odevzdáno 4 217 261 elektronických a 816 221 listinných sčítacích formulářů. Pro přihlášení do elektronického formuláře využilo 64 % uživatelů počítač a 36 % mobilní telefon nebo tablet. Online sčítací formuláře byly připraveny v 7 jazykových mutacích.

Po ukončení reálného provozu systému bylo v souladu se smlouvou zahájeno akceptační řízení této fáze projektu. V jeho průběhu bylo provedeno podrobné posouzení a prošetření jak ze strany ČSÚ, tak ze strany externích subjektů. Za tímto účelem bylo v rámci akceptačního řízení provedeno i odborné znalecké posouzení události. Současně bylo provedeno také odborné právní posouzení možných dalších postupů. Z expertních analýz a následných jednání vyplynulo, že nelze jednoznačně a nesporně určit míru zavinění několikahodinového výpadku v první den sčítání, při jehož vzniku působila řada faktorů. Se zapojením právních zástupců nicméně dospěly obě strany k dohodě, jejímž výsledkem je poskytnutí významné slevy z ceny plnění.

„Výsledkem akceptačního řízení a následné série jednání je dohoda stran o slevě z ceny plnění ve výši 1 877 436 korun včetně DPH. Za fázi online sběru dat tak Český statistický úřad místo 10 018 800 korun vyplývajících ze smlouvy zaplatí jen 8 141 364 korun včetně DPH,“ říká Libor Svoboda, nositel projektu Sčítání 2021.

Sčítání 2021 začalo tzv. rozhodným okamžikem o půlnoci z 26. na 27. března a skončilo v úterý 11. května 2021. Jednalo se o historicky první sčítání lidu v naší historii, které bylo primárně koncipováno jako online. Základní data ze sčítání lidu, která Český statistický úřad zveřejnil v lednu 2022, jsou nyní uživatelům k dispozici až do úrovně obcí ve formátu otevřených dat. Veškeré aktuální informace včetně tabulek a kartogramů do úrovně krajů jsou uvedeny na webu www.scitani.cz, podrobnější údaje pak ve Veřejné databázi ČSÚ.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 16.04.2022 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy