Zámek Štiřín míří do aukce za 3,3 miliardy!

Historický zámek Štiřín z 18. století u Kamenice míří do aukce, protože žádná státní instituce o něj nejeví zájem. Aukce proběhne od 11. do 13. září s minimální cenou 3,3 miliardy korun. Zámek dříve sloužil jako hotel a areál každý měsíc stojí stát 600 tisíc korun.


Historický zámek Štiřín z 18. století nacházející se v obci Kamenice nedaleko Prahy se dostává do aukce. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) jej vyhlásil k prodeji poté, co žádná státní instituce neprojevila o zámek zájem. Aukce začíná 11. září a trvá do 13. září, kde minimální cena byla stanovena na 3,3 miliardy korun.

Zámecký areál tvoří jednopatrová trojkřídlá budova ve tvaru písmene U, obklopená rozlehlým anglickým parkem a lesem. Komplex zahrnuje také bývalý hospodářský dvůr a pivovar. Zámek je zapsaný v ústředním seznamu kulturních památek České republiky a má historickou, umělecko-řemeslnou a krajinářskou hodnotu.

'Hledáme nového vlastníka, který zámku vdechne nový život a najde pro něj smysluplné využití,' uvedl ÚZSVM. Zámek Štiřín dříve sloužil jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Ministerstvo zahraničí, které zámek dříve spravovalo, oznámilo, že areál nepotřebuje a převedlo jej na ÚZSVM v červnu minulého roku.

Letos ÚZSVM informoval, že žádná jiná státní instituce nemá o zámek zájem, což vedlo k rozhodnutí zahájit prodej soukromým zájemcům. Náklady na správu areálu jsou podle ÚZSVM vysoké; každý měsíc stojí prázdný zámek stát 600 tisíc korun, jak uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu při setkání s poslanci z kontrolního výboru.

Proti prodeji se v minulosti postavila také obec Kamenice, v jejímž katastru se zámek nachází. Místní zastupitelé navrhovali společný projekt se státem, ve kterém by část zámku sloužila jako ordinace a školka, zatímco zbytek by mohl být dále využíván státem.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024