Zemědělci se potýkají s výrazným růstem cen vstupů

Podle prvního odhadu se produkce zemědělského odvětví v běžných cenách v roce 2022 meziročně zvýší o 17 %.


Podnikatelský důchod ze zemědělské činnosti klesne o 5 % a jeho hodnota je odhadována na 25 mld. Kč.

Hodnota produkce z rostlinné výroby za rok 2022 podle předběžných údajů dosáhne řádově 120 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje růst o 15 %. Za růstem hodnoty produkce stojí především vyšší ceny pšenice (+27 %), ječmene (+29 %) a řepky (+19 %).

Hodnota živočišné produkce se očekává na úrovni 65  mld. Kč, což je o 20 % více než v roce 2021, a to díky růstu hodnoty produkce skotu (+33 %), prasat (+18 %) a mléka (+21 %). Vyšší hodnota produkce, podobně jako u rostlinné výroby, je dána zejména růstem realizačních cen.

Největší nákladová položka účtu mezispotřeba je v roce 2022 odhadována na 134 mld. Kč s meziročním navýšením o 25 %. „Tempo růstu zemědělské produkce v letošním roce v porovnání s rokem 2021 bude pravděpodobně nižší než odhadované tempo růstu nákladů spojených se zemědělskou činností. Podle aktuálně dostupných informací lze očekávat zhoršení nákladové rentability zemědělské výroby, a to zejména v důsledku rychlého růstu cen energií, hnojiv, krmiv a dalších zemědělských služeb,“ upozorňuje Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Náhrady zaměstnancům se předpokládají na úrovni 37 mld. Kč (+7 %) a předepsané pachtovné a ostatní nájemné z nemovitostí 9 mld. Kč (+1 %).

Podle metodiky kalkulace Souhrnného zemědělského účtu je podnikatelský důchod ze zemědělské činnosti, po započtení dotací na výrobu ve výši 35 mld. Kč, aktuálně odhadován na 25 mld. Kč, což v meziročním srovnání představuje pokles o 5 %.

Souhrnný zemědělský účet je sestavován na základě unijní mezinárodně srovnatelné metodiky, popisuje ekonomickou výkonnost odvětví. V případě vybraných položek rostlinné výroby se počítá s hospodářským, nikoli kalendářním rokem. Výsledky prvního odhadu Souhrnného zemědělského účtu za rok 2022 jsou sestavovány na základě dostupných statistických údajů k 30. listopadu 2022 a budou postupně zpřesňovány. Zpřesněné údaje budou zveřejněny 24. března 2023 a 29. září 2023.

Mezinárodní srovnání je k dispozici na webových stránkách Eurostatu, vývoj Souhrnného zemědělského účtu od roku 1998 přináší aktualizovaná časová řada ČSÚ.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy