Americká inflace překvapuje: Vyšší růst než čekáno, trhy pod tlakem

Růst americké inflace překvapil trhy a zvýšil obavy z dalšího zpomalení světové ekonomiky. Vysoká inflace ve službách je hlavním důvodem. Ekonomové tvrdí, že inflace zůstane vysoká kvůli pandemii a dodavatelským problémům. Centrální banky mohou zasáhnout zvyšováním úrokových sazeb nebo stimulů, což ovlivní ekonomiku a trhy.


Výrazný růst americké inflace překvapil trhy a zvýšil obavy z dalšího zpomalení světové ekonomiky. Hlavním viníkem prudkého nárůstu inflace, který přesáhl očekávání analytiků, je stále vysoká inflace ve službách. Akciové trhy i dluhopisy tak včera přišly pod tlak, zatímco dolar zpevňoval na většině měnových párech. Akcie si přesto drží své zvýšené valuace a dnešní ráno přináší stabilizaci na trzích. Ústředním tématem dnešního videa je tak inflace, její dopad na trhy a další sada výsledků firem.

Podle ekonomů je stále více důkazů, že inflace, která dále zrychluje, si udrží své mesto, a to především v důsledku globálního zpomalení rozmachu pandemie a hrozících dodavatelských problémů. Výsledkem tohoto vývoje může být, že centrální banky budou muset zasáhnout, a to buď dalším zvyšováním úrokových sazeb, nebo zvýšením stimulů, čímž vytvoří další tlaky na světovou ekonomiku a trhy.

Jedním z důvodů, proč se situace na trzích v posledních dnech stabilizuje, je očekávaný výsledek zasedání centrálních bank. Investoři a ekonomové budou pečlivě sledovat veškerá prohlášení a rozhodnutí, která by mohla naznačit, jaký bude další směr pohybu sazeb a monetární politiky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy