Autobusy na zavolání?

Středočeský kraj zavádí poptávkovou dopravu jako nový druh veřejné dopravy pro občany v okolí Českého Brodu. Cestující si mohou objednat dopravu na základě svých potřeb a přání a moderní technologie zajistí optimální cestovní plán.


V příštích měsících mají cestující v okolí Českého Brodu možnost vyzkoušet zcela nový druh veřejné dopravy – tzv. poptávkovou dopravu. Ta jim umožní objednat si dopravu na základě svých potřeb a přání. Využijí tak moderní technologii, která zaručuje optimální cestovní plán jen na pár kliknutí. Středočeský kraj touto inovací reaguje na potřeby svých obyvatel a chce tak zvýšit atraktivitu veřejné dopravy.

Poptávková doprava nepracuje jako běžná veřejná doprava – nenajdeme zde žádné pevné trasy ani jízdní řády. Díky moderním technologiím vznikají cesty na míru jednotlivým cestujícím. Flexibilní autobusy už dnes úspěšně fungují v mnoha evropských zemích, a právě Středočeský kraj se chystá přenést tento model i do České republiky.

Projekt je zaměřen na občany, kteří cestují mezi Kolínem a Prahou za prací nebo vzděláním a nemají později večer k dispozici klasickou dopravu. Radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký (STAN) vysvětlil, že poptávková doprava umožní cestujícím dopravu i v okrajových časech, kdy klasické autobusové linky končí svůj provoz.

Českobrodsko nebylo vybráno pro zavedení sdílených flexibusů náhodou. Jedná se o oblast s komfortním spojením s Prahou díky pravidelným vlakovým spojům. Přesto zde končí provoz návazných autobusů brzy večer, což činí poptávkovou dopravu ideálním řešením pro zajištění služeb ve večerních hodinách.

Plánem kraje je nahradit klasické autobusové spoje flexibilními mikrobusy, které budou přizpůsobeny individuálním potřebám cestujících. Díky integrovanému tarifu PID, který umožní platnost jízdenky ve vlaku i v poptávkové dopravě, nebudou cestující za tento komfort platit více. Lukáš Kubělek, projektový manažer poptávkové dopravy IDSK, věří, že flexibusy přilákají do vlaků lidi, kteří dnes cestují autem, protože se večer nemají jak dostat zpět domů.

Ve sdílených cestách vidí Středočeský kraj velký potenciál. Podle Lukáše Kubělka budou zvažovat zavedení poptávkové dopravy v oblastech, kde je nabídka večerních a víkendových spojů nedostačující. Tento model by pak mohl sloužit jako pěkný příklad pro ostatní regiony České republiky, které se snaží inovovat v oblasti veřejné dopravy.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy