Jak připravit domácnost na zimu

Ministerstvo průmyslu a obchodu přináší několik rad, jaká úsporná opatření lze přijmout již nyní.


Úsporná sprchová hlavice, reflexní fólie za radiátory i správná izolace dveří a oken. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo seznam několika tipů a rad, jaká opatření mohou domácnostem pomoci snížit spotřebu energií v čele s plynem.

„Čím méně plynu spotřebujeme, tím méně ho budeme muset odebrat z Ruska. Proto jsou úspory energií významným prvkem naší obrany v energetické válce, kterou proti nám vede ruský diktátor Vladimir Putin,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Průměrná spotřeba domácností energie v Česku přepočtená na počet obyvatel, je skoro o 20 procent vyšší než průměr Evropské unie.

Největší potenciál pro snížení spotřeby plynu u domácností je v případě vytápění.

„Na to domácnosti spotřebují zhruba 60 procent své celkové spotřeby energií. A v českých domácnostech je přitom měrná spotřeba energií na vytápění třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce,“ dodává ministr Síkela.

Snižování teploty v domácnostech je tedy jedním z nejlepších způsobů, jak spotřebu plynu snížit. Každý stupeň dolů znamená snížení spotřeby energií zhruba o 5 procent. V létě samozřejmě snižovat teplotu není možné, lze však přijmout opatření, která v domácnosti s úsporami energií v zimě pomohou. MPO připravilo seznam několika takových opatření.

Pokud protahují okna či dveře, lze použít například silikonové těsnění. Omezí se tak nepříjemné profukování, tepelné ztráty a tím se sníží spotřeba energie na vytápění. Radiátory a další zdroje tepla by neměly být blokovány nábytkem nebo zakryty záclonami. Vyšší účinnost radiátorů a dalších zdrojů tepla lze zajistit reflexními fóliemi nalepenými za radiátory, které teplo odráží zpět do obytného prostoru. Úsporu energií zajistí i úsporná sprchová hlavice a úsporná páková baterie.

Pro rady ohledně úspor energií se mohou lidé obracet na energetická konzultační střediska EKIS. Experti v oblasti energetiky zdarma poradí, jak ušetřit. Rady poskytnou i online, podrobnosti jsou na https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ekis.

MPO už dříve vydalo manuál, který radí, jak na úspory ve veřejných budovách. Vláda dala jednotlivým rezortům za úkol tento manuál dodržovat a realizovat úsporná opatření ve státních budovách. Vyhodnocení bude provedeno v prvním čtvrtletí roku 2023 na základě povinného reportingu spotřeby energie ústředních orgánů státní správy podle zákona o hospodaření energií. Že je reálné dosáhnout větších energetických úspor, ukazuje zkušenost MPO. To na přelomu roku snížilo teplotu v kancelářích o 1,5 stupně, teplotu na chodbách a sociálních zařízeních o 3 stupně a snížilo také teplotu vody. Tato opatřeni ministerstvu umožnila snížit spotřebu plynu o 24 procent.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.08.2022 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy