Jste skutečný motoristický nadšenec? A máte zvedák?

Údržba osobních vozů se v posledních letech přesunula z domácích dílen a garáží již prakticky kompletně do profesionálních servisů. Lidé už se ve svých autech „hrabou“ o poznání méně než v minulosti.


To ale vůbec neplatí pro skutečné motoristické nadšence. Pro ty je naopak osobní starost o auto věcí cti, a kromě toho se u ní královsky baví. Jedním z největších problémů, se kterým se tito fandové světa motorů potýkají, je obtížný přístup ke spodním částem jejich vozů. I to má ale řešení: pořízení zvedáku.

Typy zvedáků

Obecně je možné rozdělit zvedáky na dva základní typy. První jsou zvedáky sloupové – s těmi se nejčastěji setkáváme v profesionálních servisech – druhé potom zvedáky nůžkové. Právě ty budou pro motoristické nadšence a majitele amatérských a poloprofesionálních dílen zajímavější.

Sloupové zvedáky

Sloupové hydraulické zvedáky jsou v autoservisech a pneuservisech tím nerozšířenějším typem. Umožňují stoprocentní přístup ke spodním částem vozu, kde lze provádět všechny myslitelné servisní zásahy. Jejich velkou výhodou je vysoká nosnost, která však samozřejmě závisí na konkrétním typu zvedáku.Sloupové zvedáky se totiž dělí podle počtu sloupů, který logicky z velké části ovlivňuje i nosnost. I když jsou tyto zvedáky běžnější v profesionálních dílnách, lze je samozřejmě využít i pro domácí autodílny zapálených nadšenců. Ti budou pravděpodobně volit jednosloupové nebo dvousloupové zvedáky. Pokud na ně mají dostatek místa, proč jej nevyužít.

Nůžkové zvedáky

Druhou možností jsou nůžkové zvedáky. Ty jsou velice oblíbené právě mezi amatérskými uživateli, neboť jsou o poznání skladnější a ve chvíli, kdy nejsou používány, je lze odsunout někam, kde nebudou překážet (pokud máme tedy na mysli volně stavěné zvedáky, u těch ukotvených do podlahy to logicky neplatí).

I nůžkové zvedáky zajistí dostatečnou nosnost a přístup ke spodním částem vozu. Vhodné jsou pro manipulaci s pneumatikami nebo pro práce spojené s lakováním.

Zdroj obrázku: Take Photo / Shutterstock.com

Autor: RegionPraha Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy