Lepší ochrana spotřebitelů v digitální době

CZ PRES dosáhlo předběžné dohody k bezpečnosti výrobků.


České předsednictví dosáhlo předběžné politické dohody mezi Radou a Evropským parlamentem k nařízení o obecné bezpečnosti výrobků (GPSR). To zajistí lepší ochranu spotřebitelů. Budou se prodávat bezpečné výrobky, které splňují evropské normy. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak plní další priority v oblasti ochrany spotřebitele v rámci českého předsednictví.

„Každý máme právo na výrobky, které jsou bezpečné. Chceme posílit dozor nad trhem, zajistit a sdílet srozumitelné informace a okamžitě odstranit nebezpečné výrobky z oběhu. K tomu nám významně pomůže právě nařízení o obecné bezpečnosti výrobků,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Nařízení pomůže snížit počet nebezpečných výrobků prodávaných jak online, tak v kamenných obchodech. Spotřebitelé budou také lépe chráněni před nebezpečnými výrobky pocházejícími ze třetích zemí a budou mít rovněž nárok na vrácení peněz nebo výměnu, pokud si nebezpečný výrobek zakoupili.

Vzhledem k digitalizaci a rostoucímu množství výrobků prodávaných online přestávají některá pravidla pro bezpečnost výrobků vyhovovat. Nařízení GPSR nahradí směrnici z roku 2001, modernizuje pravidla pro výrobce, dovoze a distributory a aktualizuje pravidla pro prodej online a online tržiště. Online tržiště budou muset například zajistit, aby si prověřila obchodníky, kteří na jejich platformě zboží nabízejí. Zároveň budou spolupracovat s orgány dozoru nad trhem – ty pak budou moci vydávat opatření, na jejichž základě budou muset online tržiště odstranit nebezpečné výrobky z nabídky.

V případě, že bude nutné výrobek stáhnout z trhu, budou mít spotřebitelé nárok na opravu, výměnu nebo vrácení peněz. Pokud to bude možné, musí hospodářský subjekt zajistit, aby si spotřebitelé mohli vybrat alespoň ze dvou z těchto možností.

Předběžnou politickou dohodu ještě musí formálně schválit Rada a Evropský parlament.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy