Poradíme vám, jak začít s investováním do cenných papírů

Obchodování na burze už dávno není jen výsada bohatých, kteří do akcií investují astronomické částky. Akcie patří mezi finanční instrumenty, které mohou přinést úspěch i vám a vůbec nemusíte investovat vysoké sumy peněz. Investor Lukáš Ištvan, z winsidetrading.com vám poradí, jak začít s investováním do akcií a na co je třeba si dát pozor.


Co jsou akcie?

Akcie můžete znát také pod názvem cenné papíry. Jde v podstatě o podíl ve společnosti, která akcie vydala. Pokud si tedy koupíte na burze akcie, pořizujete si podíl v dané společnosti.

Setkat se můžete se dvěma typy akcií – kmenové a prioritní. Vlastníci kmenových akcií mají právo volit představenstvo společnosti. To mimo jiné rozhoduje o tom, zda se zisky použijí na vyplacení dividend, nebo se investují do společnosti. Spolu s takovými akciemi vlastníte podíl ze zisků, ale i ze ztrát.

Pokud vlastníte prioritní akcie, budou vám dividendy vyplaceny v předem stanovené výši a čase. Prioritní akcie tedy nabízejí vyšší jistotu, a to i v případě bankrotu společnosti. V takovém případě byste totiž měli přednostní právo na navrácení investice před vlastníky kmenových akcií.

Chcete-li se investování nejen do akcií věnovat intenzivněji, měli byste věnovat čas i vzdělávání se v této oblasti, ať už na vlastní pěst nebo pomocí investiční akademie.

Investovat do akcií může každý

Obchodování s akciemi probíhá na akciových burzách a díky obchodním platformám, které brokeři nabízejí, můžete začít obchodovat i vy. V prvním kroku je třeba si založit obchodní účet u některého z brokerů.

Při výběru berte v úvahu mimo jiné i to, jak kvalitní má obchodní platformu, jaké jsou poplatky za realizaci obchodu, nečinnost a podobně, ověřte si také zda spadá pod regulaci místních a mezinárodních regulačních úřadů a jakou má nabídku finančních instrumentů. Teprve poté si u některého brokera založte obchodní účet.

Pořiďte své první akcie

Po založení obchodního účtu, tedy vytvoření přihlašovacích údajů, zadání osobních údajů a jejich ověření, je ještě třeba vložit na účet finanční prostředky. Kvalitu obchodní platformy poznáte také podle toho, že vám umožní zadat různé typy objednávek a v nabídce má i pokročilé obchodní příkazy. Prvním typem objednávky je market objednávka, kdy nakupujete nebo prodáváte za aktuální tržní ceny.

Druhou možností je limitní objednávka. V tomto případě si nastavíte cenu, za jakou chcete akcie nakoupit. Když se cena dostane na tuto hodnotu, objednávka se aktivuje.

Chránit své investice můžete pokročilými obchodními příkazy jako je například Stop loss, díky kterému si můžete nastavit maximální ztrátu na investici. Pokud bude ztráta vyšší, akcie se automaticky prodají.

Detailnější postup a tipy jak investovat do akcií naleznete na stránce Winside Trading.

Do akcií investujte s rozumem

Investování do akcií patří ke způsobům, jak zhodnotit své peníze a nechat je vydělávat. Je třeba si však uvědomit, že každá jedna investice s sebou nese určitou míru rizika.

Absolutním základem by proto měla být diverzifikace investice, tedy její rozdělení do více oblastí nebo finančních instrumentů. Pokud se vám jedna investice nepovede, jiné to mohou minimálně dohnat, abyste ztrátu nepocítili. S tím souvisí i pravidelné přehodnocování portfolia a svých rozhodnutí. Jednou z možností je také kopírování úspěšných investorů, které obchodní platformy umožňují.

Myslete také na to, že vysoké a rychlé zisky znamenají i vysoké riziko, takže buďte trpěliví a rozvážní, zvláště pokud s investováním teprve začínáte. Počítejte také s tím, že ceny akcií jsou proměnlivé a ukvapená rozhodnutí se nemusí vždy vyplatit.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy