Vicepremiér Havlíček na Radě EU pro konkurenceschopnost

Funkční vnitřní trh včetně průchodných tzv. green lanes je klíčem pro obnovu ekonomiky EU.


Na videokonferenčním jednání ministrů pro vnitřní trh a průmysl ministři projednali kromě vnitřního trhu i národní plány obnovy po pandemii COVID-19. Aby bylo možné co nejrychleji překonat následky pandemie, je příprava a naplnění Národního plánu obnovy pro ČR naprostou prioritou. Na jednání to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Členské státy diskutovaly o tom, jak pomocí národních plánů obnovy podpořit rychlý restart evropské ekonomiky a průmyslu prostřednictvím digitální a zelené transformace. Ministr Havlíček informoval, že v ČR příprava Národního plánu obnovy vrcholí a v kontextu výzvy Evropské komise (EK) podpořil přeshraniční projekty.

„Česká republika připravuje společně s Německem projekty v oblasti sítí 5G, konkrétně vybudování koridoru 5G na trase Praha – Mnichov,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodal: „Podle České republiky a řady dalších zemí je klíčový plně funkční jednotný trh a odstranění všech omezení. Pokud chceme zachovat tok zboží a umožnit našim podnikům, aby překonaly krizi, pak zelené pruhy, tzv. green lanes, musí zůstat za jakýchkoliv pandemických opatření plně průchodné.“ 

Tento apel podpořila i místopředsedkyně EK Margrethe Vestager. Vicepremiér Havlíček dále zdůraznil i důležitost konceptu otevřené strategické autonomie. Ten si klade za cíl zajistit větší odolnost evropské ekonomiky ve strategických oblastech, avšak nikoli za cenu narušení vnitřního trhu či ambiciózní obchodní politiky. Komisař pro vnitřní trh Thierry Breton dále na jednání představil novou pracovní skupinu EU pro posilování produkce vakcín proti COVID-19.

V souvislosti s vydáním Nového programu pro spotřebitele ČR informovala o tom, že v současnosti pracuje na nové národní strategii v oblasti ochrany spotřebitele.

„Žijeme v době rychlého rozvoje digitálního prostředí, v němž je každý spotřebitel zranitelný. Proto by jednou z našich hlavních priorit měla být větší podpora spotřebitelů tak, aby z rozvíjející se digitalizace mohli těžit,“ zdůraznil ve svém vystoupení Havlíček.

V závěru Karel Havlíček kladl důraz na to, aby se revize účetní směrnice (CBCR) projednala na Radě ECOFIN, kam dle své povahy jednoznačně patří.

„ČR opakovaně upozorňuje na skutečnost, že o daňových otázkách by se i nadále mělo rozhodovat jednomyslně, “ upřesnil vicepremiér a ministr Havlíček.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
26.02.2021 09:30




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy