Zrušení superhrubé mzdy prošlo Sněmovnou, přinese daňovou úsporu všem zaměstnancům

Poslanecká sněmovna dnes schválila daňový balíček na rok 2021. K této předloze byl připojen návrh, kterým se ruší tzv. superhrubá mzda a provádí změnu výpočtu daně z příjmů.


Návrh počítá se zavedením sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 % počítané z hrubé mzdy. Druhá zvýšená sazba ve výši 23 % nahradí tzv. solidární přirážku. Touto sazbou budou daněny příjmy nad 141 764 Kč měsíčně, což odpovídá 4násobku průměrné hrubé mzdy v roce 2021. Cílem je, aby nová úprava daní platila od 1. ledna 2021. Daňový balíček nyní míří do Senátu.

„Zrušit superhrubou mzdu a tím zjednodušit a zprůhlednit daňový systém je jedním ze závazků programového prohlášení vlády. Pro nízko a středně příjmové zaměstnance chceme zavést 15% sazbu daně z příjmů, která se bude nově počítat z hrubé mzdy. Oproti stávajícímu efektivnímu zdanění ve výši 20,1 % se tak jedná o snížení daně o čtvrtinu. Tyto peníze zůstanou více než 4 milionům zaměstnanců na výplatních páskách. Podpoříme tím jejich chuť utrácet, což pomůže znovu roztočit kola české ekonomiky,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Následující kalkulačka zobrazuje, o kolik se sníží daňová zátěž poplatníků oproti stávajícímu stavu. Aplikace po zadání hrubé mzdy orientačně vyčíslí daňový dopad nové úpravy daně z příjmů na poplatníka ve srovnání se současným systémem. Jedná se o modelový příklad poplatníka, který podepsal prohlášení poplatníka a uplatňuje slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč ročně.

Ministerstvo financí odhaduje výpadek příjmů při zrušení superhrubé mzdy a související úpravy daně z příjmů ve výši 79,2 mld. Kč do veřejných rozpočtů v roce 2021, do státního rozpočtu pak ve výši 52,1 mld. Kč na akruální bázi. Opatření je zamýšleno jako dočasné po dobu dvou let, tj. do roku 2022. O daňovém režimu a výši sazeb v následujících letech bude rozhodnuto dle aktuálního ekonomického a fiskálního vývoje.

Požadavek na zrušení superhrubé mzdy a na zrušení tzv. solidárního zvýšení daně též vyplývá z Programového prohlášení vlády. Zrušení superhrubé mzdy představuje významný způsob pomoci zaměstnancům, jejímž ekonomickým efektem bude zvýšení spotřeby s pozitivním vlivem na ekonomiku, a to v důsledku vyšších čistých mezd zaměstnanců.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy