Je lepší zahradní slunečník, nebo markýza?

Pomalu, ale jistě nám začínají slunečné dny a spousta z nás začíná uvažovat, kde se před horkým letním sluncem ukryje. Za sebe můžu říct, že nejlepší je v tomto ohledu vzrostlý strom, který nabídne stín a rovněž uvolňuje do ovzduší vlhkost, takže chladí 2x. Jeho stín je navíc intenzivnější, než stín od slunečníku, nebo markýzy. Pokud ale chcete zajistit stín tam, kde žádný strom není, pak Vám může pomoci markýza, nebo slunečník. Která možnost je ale vhodnější?


Slunečník je levnější a nemusíte ho nijak instalovat

Hlavní výhoda slunečníku oproti markýze je víceméně jasná- je levnější, stačí ho jednoduše přinést na terasu a roztáhnout. Pokud Vám tedy stačí menší stín, pak je zmého pohledu slunečník jasnou volbou a stejně je tomu v případě, kdy potřebujete odstínit prostor, který máte dále od stěny, nebo plotu, takže není kdispozici žádná svislá plocha, na kterou byste mohli markýzu přimontovat. V dnešní době jsou velmi oblíbené slunečníky s boční nohou, které vypadají velice hezky a přinesou na Vaši terasu i designový prvek. Jsou vhodné také nad lehátko u bazénu, apod. Pokud chcete odstínit set zahradního nábytku se stolem, pak pro Vás bude ale vhodnější klasický slunečník se středovou tyčí (za předpokladu, že má Váš zahradní stůl otvor pro slunečník- resp. jeho tyč). Hezké slunečníky lze najít např. na https://i-market.cz

Markýza je praktickým a dostupným řešením pro odstínění např. terasy

Markýza proti slunci je takovou propracovanější variantou slunečníku. Není o mnoho dražší a její výhodou je, že poskytuje dostatek stínu, přičemž nejste nijak omezováni podobně jako u slunečníku jeho svislou tyčí. Na druhou stranu je třeba počítat so něco vyšší cenou a také nutností instalace pomocí šroubů, nebo podobně, kterou ne každý zvládne. Výhodou je také možnost markýzu rychle srolovat stím, že pak nikde nezavazí, protože je narolovaná nahoře u zdi.

Kterou varinatu tedy zvolit?

Slunečník i markýza mají své pro a proti. Bude záležet především na tom, vjakém místě chcete vytvořit stín a jestli jste ochotni případně vrtat do zdi, nebo jinak markýzu uchycovat. Konečné rozhodnutí je na Vás.

Autor: Honza Nový Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 24.02.2022 13:00




2 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy