Řešení pro nedostupné bydlení?

V ČR je vlastní bydlení pro mnohé nedostupné, a to nejvíce postihuje mladé absolventy a rodiny s dětmi. Problém je nyní na státu, který by mohl přijmout opatření podobná Polsku, kde zavedli státem garantované 2% hypotéky. Další možností je zjednodušení procesu povolování nových staveb.


V posledních letech se téma dostupnosti vlastního bydlení v České republice dostává stále častěji do popředí veřejného zájmu. Současný stav, kdy občané musí ze svého průměrného platu šetřit na nový byt nejdéle ze všech evropských zemí, je alarmující. Tato situace nejvíce postihuje především mladé absolventy a rodiny s dětmi, pro které se stává vlastní bydlení téměř nedosažitelným snem. Je zřejmé, že je nyní na státu, aby do této situace zasáhl a přispěl ke zlepšení současného stavu.

Někteří kritici mohou argumentovat, že nákup bytu nebo domu je strictly individuální záležitost konkrétního člověka či rodiny a stát by se do toho neměl vměšovat. Ale když se na tuto situaci podíváme z demografického pohledu, je jasné, že by měla být jedním z hlavních priorit státu. Počet narozených dětí v ČR neustále klesá a mnoho rodin odkládá plánování dítěte do doby, kdy již může být příliš pozdě. Jedním z hlavních faktorů oddalujících založení vlastní rodiny je absence vhodného bydlení.

Inspirací pro řešení situace může být třeba Polsko, které zavedlo ambiciózní program státem garantovaných dvouprocentních hypoték. Díky tomuto kroku se hypotéky staly dostupnější pro mnoho polských občanů, což následně vedlo k zvýšené poptávce po novém bydlení. Celý původně plánovaný rozpočet na tento program, téměř 6 miliard korun, byl vyčerpán již během půl roku, což dokazuje obrovský zájem polských občanů o vlastní bydlení.

S ohledem na úspěch tohoto programu by tak mohla česká vláda zvážit podobné kroky a tím přispět k zlepšení aktuální situace na trhu s bydlením. Státem garantovaná hypotéka by mohla pomoci mnoha lidem k získání prvního vlastního bydlení, což by podpořilo demografický růst a ekonomický rozvoj naší země.

Ale stát může pomoci i jinými způsoby. Například by mohl zjednodušit proces povolování nových staveb, který je často komplikovaný a zdlouhavý. Tím by se mohlo na trhu objevit více nových bytů a situace by se mohla začít zlepšovat.

Podle RNDr. Evžena Korce, generálního ředitele společnosti EKOSPOL a.s., by mohlo být vhodné implementovat strategie podobné těm, které se osvědčily v Polsku: 'Česká vláda by se měla inspirovat úspěšnými modely zahraničních zemí a zabývat se touto problematikou much intenzivněji. Nicméně, zlepšení situace na trhu s bydlením je možné jen pokud bude stát více aktivní a podpoří i jiné iniciativy, které by mohly rozšířit nabídku dostupných bytů.'

Výzvou pro stát zůstává nalézt rovnováhu mezi potřebou zlepšit dostupnost bydlení a zároveň nepřekročit hranice svých ekonomických možností. Nicméně, potřeba najít řešení tohoto problému je nyní naléhavější než kdy dříve.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy