ČNB prognóza opět pesimistická: Korunu čekají další ztráty?

Česká národní banka pokračuje v pesimistických odhadech růstu pro rok 2024 a snížila svůj odhad na 0,6 %. Prognóza volá po agresivním snižování úrokových sazeb, ale analytici upozorňují, že odhad je příliš pesimistický. ČNB očekává negativní dopady na ekonomiku a reálný růst exportu nulový. Odhad růstu spotřeby domácností za rok 2024 je 2,5 % a růst hospodářství 1,4 %.


Prognóza České národní banky (ČNB) se opět řadí mezi nejpesimističtější na trhu. Stejně jako v listopadu měli v centrální bance pravdu a zbytek trhu, včetně nás, postupně revidoval svůj výhled na rok 2024 směrem dolů. V únoru pokračuje ČNB s revizemi směrem dolů a snížila svůj odhad růstu pro rok 2024 z 1,2 % na 0,6 %.

Tento pesimismus je jeden z hlavních důvodů, proč prognóza volá letos i příští rok po relativně agresivním snižování úrokových sazeb - na 3 % na konci roku 2024 a pak do blízkosti 2,5 % v roce následujícím. Otázkou však zůstává, zda má centrální banka pravdu i tentokrát. V našem názoru, poslední prognóza z centrální banky je možná až příliš pesimistická.

Podobně jako ČNB očekáváme negativní dopad na ekonomiku při odbourávání relativně vysokých zásob. Stejně tak nečekáme žádné zázraky od zahraničního obchodu - reálný růst exportu se pravděpodobně při slabé zahraniční poptávce bude pohybovat v blízkosti nuly (odhadujeme necelé procento). Na druhé straně se s ČNB lišíme v názoru na vývoj reálné spotřeby českých domácností.

Výrazný pokles inflace v kombinaci se setrvalým růstem nominální mzdy by měl po více než dvou letech vést v roce 2024 k viditelnému meziročnímu růstu reálných příjmů. To se odehrává v situaci, kdy domácnosti vykazují nestandardně vysokou míru úspor. Jak napovídá čtvrtý kvartál, spotřeba domácností po dvou letech výrazných poklesů nemá moc jiných možností, než se probudit k růstu. A mnoho na tom nezmění ani lehký nárůst nezaměstnanosti či dopady konsolidačního balíčku. Proto nám přijde odhad růstu spotřeby o méně než 1,5 % jako příliš pesimistický.

Pro rok 2024 počítáme s růstem spotřeby domácností o 2,5 % a růstem hospodářství jako takového o 1,4 %. Pokud máme pravdu, pravděpodobně nebude nutné snižovat tak agresivní sazby - dál předpokládáme, že sazby na konci roku 2024 se budou pohybovat spíše v blízkosti 4 % (než prognózou avizovaných 3 %) a v roce 2025 pak nebude důvod sazby snižovat pod rovnovážnou úroveň.

Jistou rezervovanost vůči prognóze mají i někteří členové bankovní rady. Na druhou stranu během prvního a většiny druhého kvartálu pravděpodobně ČNB nebude nucena přepisovat odhady růstu směrem vzhůru - s výraznějšími pozitivními překvapeními počítáme až okolo pololetí. Navíc inflace v lednu může podle našich odhadů zvolnit ještě o něco výrazněji, než odhaduje centrální banka.

Proto na nejbližších zasedáních bude ČNB s vysokou pravděpodobností postupovat se sazbami dolů minimálně po 50bps (ne-li rychleji). Zdá se, že výraznější překážku pro tento plán může v nejbližších měsících udělat pouze česká koruna. Ta po zasedání centrální banky výrazně oslabila a pohybuje se na úrovních téměř o 2 % slabších, než indikuje únorová prognóza.

Trhy v reakci na prognózu ČNB vykazují několik změn. Česká koruna se pohybuje v okolí 25,20 EUR/CZK, což signalizuje pokračující oslabení měny. Eurodolar se naopak zotavuje po prodejním tlaku a investoři se zaměřují na makroekonomická data a politiku centrálních bank.

U akcií jsou trhy v očekávání dalších událostí, hlavně vývoje sazeb a inflace. Na českém trhu se očekává, že trh dále sleduje vývoj na měnových trzích a čeká na další signály z centrální banky.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy