Pražská burza zahájí týden s růstem, optimistický tón na zahraničních trzích

Evropské a americké akciové trhy zažily růst díky pozitivním impulsům a očekáváním makroekonomických indikátorů. Pražská burza následovala tento trend, dolar posílil a zlato oslabovalo kvůli silnému dolaru. Prostředky uvolněné z ČEZu se přesunuly k bankovním titulům, což přispělo k růstu.


Evropská a americká akciová trhová scéna zažila v úvodu týdne 12. února pozitivní impulsy, které se projevily ve vzestupu indexů a přinese lepší výsledky na burze. Pražská burza následovala tento trend a zaznamenala rovněž růst hlavně díky přesunům prostředků z energetické společnosti ČEZ k bankovním titulům. Zatímco dolar posílil, zlato oslabovalo kvůli silnému dolaru a ropa si udržela svou pozici.

Evropské akciové trhy byly pozitivně ovlivněny především pokračující výsledkovou sezonou za poslední čtvrtletí minulého roku a očekáváním dalšího vývoje makroekonomických indikátorů a úrokových sazeb. Výsledkem byl mírný růst na burzách, který ovlivnil také pražský burzovní trh.

Americký dolar na druhou stranu posílil a zvýšil svou hodnotu, což mělo za následek oslabení zlata. Měnový pár euro/dolar po nejistém dopoledni začal více směřovat ve prospěch americké měny a česká koruna byla nejistá k euru, ale odpoledne oslabovala k dolaru.

Nafta v první polovině dne spíše korigovala, ale vzpruhu jí dodaly komentáře ministra energetiky Saúdské Arábie, který naznačil, že největší producent ropy zastaví své investice do dalšího rozšiřování ropných kapacit kvůli obecnému 'zelenému' přechodu. Ministr také uvedl, že nevidí důvod, aby Saúdská Arábie jako hlavní producent nesla 'břímě' nadbytečných volných kapacit a tím zajišťovala obecnou bezpečnost celého segmentu.

Na pražské burze bodovaly akcie bankovního sektoru, kam byly přesunuty prostředky uvolněné z ČEZu. Pozitivní výsledky na burze také zaznamenaly akcie firem Saab, Siemens Energy a České spořitelny. Akcie českého výrobce dronů Primoco UAV prožily poměrně volatilní den na burze.

V souhrnu lze říci, že trhy pokračují v růstu z minulých týdnů, což znamená pro investory příznivé podmínky. Pražská burza se přidává k evropským a americkým trhům a roste díky přesunu prostředků z ČEZu. Dolar získává na síle, což má vliv na oslabení zlata, zatímco ropa si svou pozici udržuje.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy