Výzva podnikatelům: Nezapomeňte se přihlásit do programu MPO COVID – Nájemné 2

Patříte mezi podnikatele, kteří museli zavřít či výrazně omezit svou činnost kvůli vládním opatřením proti pandemii?


Nezapomeňte si požádat o státní podporu. Do 21. ledna 2021 se můžete zapojit do další výzvy COVID – Nájemné.

Praha 7 od počátku koronakrize pomáhá firmám a živnostníkům ve svých objektech. Již na jaře městská část přišla s odkladem nájemného až do konce roku. Podnikatelům, spolkům i kulturním institucím v nebytových prostorech Prahy 7, která omezila vládní opatření, radnice odpustila až 80 % nájmu od března do konce září. Všem podnikatelům působícím na Sedmičce městská část také nabízí inzerci zdarma ve svém časopise Hobulet – tato forma podpory bude prodloužena až do konce března. Městská část aktuálně chystá další podpůrná opatření.

„Jsme připraveni pokračovat v pomoci nájemcům našich nebytových prostor, jak to jen náš velmi napjatý rozpočet umožní. S opozicí jsme již předjednali další slevu na nájemném pro období říjen-prosinec ve výši 30 %, včetně opětovného prodloužení splatnosti nájemného. Tento návrh předložíme ke schválení na nejbližší zasedání zastupitelstva, které se koná 21. prosince 2020. Zároveň však všechny naše nájemce, kterých se dotkla vládní omezení, prosíme, aby si nezapomněli požádat o státní podporu, která je pro tyto případy určená,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš.

Výzva 2 k programu COVID – Nájemné je určena podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým mimořádným opatřením dočasně uzavřít nebo výrazně omezit provozovny pro maloobchodní činnost a poskytování služeb zákazníkům v těchto provozovnách. Kompenzovaným obdobím jsou měsíce červenec-září a výše podpory činí 50 % nájemného za toto období. Vzhledem ke stávající situaci lze předpokládat, že výzvy na další období budou pokračovat.

Žádosti do výzvy lze registrovat prostřednictvím Portálu AIS MPO do 21. ledna 2021, 23:59 hodin. Důležitou změnou oproti minulé výzvě je skutečnost, že žadatel již nemusí dokládat poskytnutí slevy ze strany pronajímatele a řada dalších zjednodušení celého procesu.

„Díky tomu, že si alespoň někteří naši nájemci v uplynulém období o státní podporu zažádali, se nám podařilo ušetřit část z původně alokovaných finančních prostředků, kterou teď můžeme využít na další podporu podnikatelů. Na příští rok jsme z našich rezerv přichystali 2 mil. Kč na pokrytí dluhů na nájemném pro nájemce našich nebytových prostor, kteří koronakrizi i přes veškerou svou snahu neustojí a rozhodnou se podnikání zcela ukončit. Za každým podnikatele vidíme také jeho rodinu a blízké. Budeme proto připraveni ty, kteří se dostanou do problémů, podpořit, aby nedocházelo k exekucím a dalšímu prohlubování krizových životních situací. Pevně věříme, že takových případů bude co nejméně a že se podnikatelé na Sedmičce udrží,“ doplnil starosta Prahy 7 Jan Čižinský.
„Nikdo jiný nedokáže potřeby občanů po odeznění krize uspokojit tak jako drobní podnikatelé. Služby jako kadeřnictví, opravny obuvi či práci drobných řemeslníků a instalatérů velké korporace zkrátka nenahradí. Málokdo si však uvědomuje, jakému riziku jsou zejména ti nejmenší živnostníci vystaveni, když se jim jejich podnikání nezdaří,“ uvedl místostarosta Prahy 7 Pavel Zelenka, který má na starosti podporu podnikání.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 30.11.2020 13:52




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy