Revitalizace Pařížské třídy: investice soukromníků rozzáří náměstí Miloše Formana

Dohoda mezi investorem, Prahou a městskou částí Praha 1 zajišťuje revitalizaci části Pařížské třídy a náměstí Miloše Formana. Projekt realizuje společnost WIC Prague, financovaná rodinnou investiční kanceláří R2G. Plán zahrnuje vytvoření parkových úprav, alejí a komunikací, vodních prvků a městského mobiliáře. Součástí je i snížení dopravní intenzity na náměstí, zavedení udržitelných technologií a vytvoření kulturních a vzdělávacích akcí.


Trojstranná dohoda mezi investorem, hlavním městem a městskou částí Praha 1 ohledně soukromé investice na revitalizaci části Pařížské třídy a náměstí Miloše Formana přináší naději na zlepšení místního veřejného prostoru, který značnou část své plochy dnes věnuje nepřístupné střeše podzemních garáží. Dohoda upravuje výslednou podobu prostoru, zaručuje městotvorné prvky i přítomnost udržitelných technologií, a to vše ve prospěch obyvatel hlavního města.

Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního a strategického rozvoje, zdůrazňuje důležitost spolupráce s investory, kteří přistupují k rozvoji města jako veřejnému zájmu a zavazují se k tomu, že budou respektovat požadavky městských orgánů. Podpisem Memoranda nevzniká pro představitele hl. m. Prahy žádný věcný ani investiční závazek, ale pouze politický souhlas se záměrem investora. Investor díky Memorandu dostává jasný rámec a výhled součinnosti a současně vyjadřuje zájem o dlouhodobou spolupráci s městem a městskou částí.

Investorem revitalizačního projektu je společnost WIC Prague, a.s., za kterou stojí rodinná investiční kancelář R2G, investující prostředky rodin českých podnikatelů Oldřicha Šlemra, Pavla Baudiše a Eduarda Kučery. Veškeré investiční a provozní náklady projektu budou nést právě oni.

Revitalizace území kolem bývalého hotelu Intercontinental na konci Pařížské ulice, která byla dosud neudržovaná a nepřístupná, má přinést parkové úpravy, nové aleje i komunikace, vodní prvky či městský mobiliář. Projekt otevírá tuto část centra veřejnosti a zahrnuje také udržitelné technologie, jako je modro-zelená infrastruktura, která usnadní zachytávání vody a zlepšení mikroklimatu v oblasti.

Součástí Memoranda jsou také opatření vedoucí ke snížení intenzity dopravy na náměstí Miloše Formana, včetně přesunu vjezdu a výjezdu z podzemních garáží a odstranění výduchů vzduchotechniky, které budou přesunuty do nové budovy pavilonu. Zde budou také umístěny bezbariérové pěší vstupy s výtahem.

Zajímavostí projektu Staroměstská brána na revitalizaci a dokončení Pařížské ulice a náměstí Miloše Formana je i vytvoření dramaturgické rady, která rozhoduje o konání kulturních, vzdělávacích a společenských akcí, jako jsou výstavy, koncerty nebo čtení. Členy rady budou zástupci města, místních obyvatel, investora a provozovatele hotelu.

Konečná podoba fasády nového pavilonu na náměstí Miloše Formana bude předmětem designérské soutěže. Otevřená bude českým designérským profesím a investorem předběžně očekávaným výsledkem je propojení technické infrastruktury podzemních garáží s uměleckou, designérskou a architektonickou hodnotou, aby tak v centru Prahy vznikl nový veřejný prostor s budovou reprezentující špičkovou soudobou českou architekturu a design.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy